Virke
En bra gitarr börjar med bra trä och du är det svårt eller kompensera det med något annat. Virke köps från träleverantörer som är specialiserade på ädelträ och vi lägger ner många timmar på att välja rätt plankor – när det gäller amerikansk lönn för halsar kan ungefär en av tjugo plankor användas. Allt virke vi köper torkas i minst två år, sedan lagrar vi det i minst ett år i vår verkstad.
CNC
Vi använder en CNC-maskin för att fräsa ut halsar och kroppar eftersom slutresultatet är överlägset traditionella metoder när det kommer till små toleranser och bra finish. Många tenderar att bli oroliga när man nämner CNC i kombination med gitarrbygge – de gör fel antagande: att det inte är handgjort och är därmed ett sämre instrument. Jag började bygga gitarrer i slutet av 80-talet och byggde det med traditionella metoder tills vi började använda CNC-maskiner 2013 – och det var ett stort genombrott när det gäller toleranser och finish.
Även om man använder en CNC-maskin återstår det ungefär 80 % arbetet att göra och allt är mycket enklare när man har ett bra grundämne som maskinen åstadkommit.
CNC börjar egentligen med CAD (Computer Aided Design) där man gör en ritning i datorn som sedan utvecklas till en 3D-modell. När man gör en ny modell eller en modifierad variant av en kropp eller hals till ett custombygge har man den stora fördelen att man kan se slutresultatet innan man börjar bygga och därmed avvärja många problem som kan uppstå när man bygger traditionellt.
Kroppar
För kroppar använder vi amerikansk al men även röd ceder och svensk fur. Vi har även gjort custombyggen i mahogny.
Halsar
Vanligen bygger vi ”bolt neck” – skruvad hals; då är halsen tillverkad i lönn och vi gör både all-maple där halsen är ett helt stycke utan separat greppbräda och med limmad greppbräda. Vi använder alltid amerikansk sockerlönn (acer saccharrum) som är en hård variant av lönn som växer i norra USA eller Canada.
Dragstängerna varierar men oftast använder vi en specialtillverkad dubbelverkande som också har hölje av lönn kring en av stängerna för att eliminera hålrummet.
Som option har vi också dubbla grafitstänger som ger en oöverträffad stabilitet – ofta behöver man aldrig justera dragstången.
Vi lägger stor vikt vid bandningen och har utvecklat metoder som ger såna toleranser att man inte behöver slipa banden – men vi gör det ändå.
Lack
Vi använder så gott som uteslutande cellulosalack, även kallat nitrocellulosa eller bara ”nitro” men vissa typer av custombyggen kan kräva andra typer av lacker.
Förarbetet innan lackning är avgörande för slutresultatet – när man försäkrat sig om att kroppen är jämn och helt utan repor lägger man på en grundlack, därefter två lager av kulörfärgen och slutligen 5-10 lager klarlack. Halsar lackas vanligen med en gul kulör innan vi lackar på klarlackslagerna.
Relicing
Många av de gitarrer vi bygger är relicade i olika omfattning – från ”light distress” till ”heavy relic”.
Elektronik
Pickuperna är sista länken i processen att forma ljudet – du kan inte göra en dålig gitarr fantastisk bara att installera en dyr pickup. Och en bra gitarr kan förstöras av en sämre pickup. Så en bra gitarr behöver bra pickuper. Vanligen använder vi pickups från svenska Seven Engineering Pickups och Lundgren Guitar Pickups.
Pickupen är inte riktigt den sista i kedjan – där är elektroniken. Vi använder högkvalitativa komponenter som CTS, CRL (Centralab), Oak, Switchcraft och Sprague. En treble bleed-krets är standard och vi använder olika värden beroende på pickuper.
I många fall vill beställare ha specialkopplingar eller specifika värden.
Ilitch Silent System (tidigare marknadsförda av och under namnet Suhr) är ett helt passivt system som eliminerar allt brum – utan att inverka på ljudet. Detta är en option som vi monterar på custombeställda gitarrer.
Montering
Slutligen monteras gitarren ihop – ett jobb som kan verka enkelt men det finns många moment som kan vara krävande och har en avgörande betydelse för slutresultatet; exv. passningen av halsens infästning och att fila översadeln.